RSS
Καλωσήλθατε στην ηλεκτρονική εφημερίδα του 26ου και 29ου Δ.Σ. Αχαρνών

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012


ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Ηλιακό Σύστημα θεωρούμε τον Ήλιο και όλα τα αντικείμενα που είναι σε τροχιά γύρω του. Τα αντικείμενα με τη μεγαλύτερη μάζα γύρω από τον Ήλιο είναι οκτώ πλανήτες, οι τροχιές των πλανητών, είναι σχεδόν ελλειπτικές. Οι τέσσερις εσώτεροι, ο Ερμής, η Αφροδίτη, η Γη και ο Άρης αποτελούν τους λεγόμενους γήινους πλανήτες και αποτελούνται κυρίως από πετρώματα και μέταλλα. Οι τέσσερις εξώτεροι πλανήτες ονομάζονται αέριοι γίγαντες. Από αυτούς οι δύο μεγαλύτεροι, ο Δίας και ο Κρόνος αποτελούνται από υδρογόνο και ήλιο και οι άλλοι δύο, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας αποτελούνται από νερό, αμμωνία και μεθάνιο.
Άλλα ουράνια σώματα που υπάρχουν  γυρω απο τον ήλιο χωρίζονται σε ζώνες η κύρια Ζώνη Αστεροειδών, μεταξύ Άρη και Δία, και τα μεταποσειδώνια αντικείμενα. Σε αυτές τις περιοχές βρίσκονται πέντε αντικείμενα, γνώστα ως πλανήτες νάνοι, η Δήμητρα, ο Πλούτωνας, η Χαουμέια, ο Μακεμάκε και η Έρις, και πολλά άλλα μικρότερα σώματα. Επίσης πέρα από αυτά τα αντικείμενα υπάρχουν οι κομήτες, οι Κένταυροι, οι μετεωρίτες και διαπλανητική σκόνη, που κινούνται ελεύθερα ανάμεσα στους πλανήτες.
Ο ηλιακός άνεμος, μία ροή σωματιδιών από τον Ήλιο, σχηματίζει μία φυσαλίδα στο διαστρικό ενδιάμεσο γνωστή ως ηλιόσφαιρα με 200 Αστρονομικές Μονάδες (AU). Επίσης υπάρχει το Νέφος του Oort που θεωρείται πηγή των κομητών, που βρίσκεται σε απόσταση πολύ μεγαλύτερη από την ηλιόπαυση.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους δορυφόρους που περιφέρονται γύρω από τους 6 από τους 8 πλανήτες και 3 από τους 5 πλανήτες νάνους, που έχουν συνήθως το χαρακτηρισμό φεγγάρια, αν και αυτός ο όρος αναφέρεται μονάχα στη Σελήνη, δορυφόρο της Γη. Οι αέριοι γίγαντες διαθέτουν και δακτύλιους από αποτελούνται από πάγο και σκόνη.
Εργασία  των μαθητριών του Στ1 του 26ου Δ.Σ Αχαρνών 
Ευσταθία Β., Αθηνά Γ., Ελένη Κ.


και ένα σχετικό βιντεάκι.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες και θα δημοσιευτεί αφού εγκριθεί από τους διαχειριστές του ιστολογίου. Η επιφύλαξη αυτή κρίνεται απαραίτητη μιας και το παρόν ιστολόγιο διαβάζεται και από μαθητές δημοτικού.

 
Copyright 2011