RSS
Καλωσήλθατε στην ηλεκτρονική εφημερίδα του 26ου και 29ου Δ.Σ. Αχαρνών

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΘΩΡΗΚΤΟ ΑΒΕΡΩΦ

Στις 8 Νοεμβρίου 2011 η Στ' τάξη του σχολείου  μας επισκέφθηκε το Θωρηκτό Αβέρωφ.Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία για όλους.


Το παρακάτω άρθρο το έγραψαν οι μαθητές Α.Π.και Γ.Π.

Το Θωρηκτό Αβέρωφ είναι ένα πλοίο -θρύλος του Πολεμικού μας Ναυτικού.Οι νίκες του στο Αιγαίο του χάρισαν το όνομα "Το τυχερό πλοίο".Κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία του Λιβόρνο της Ιταλίας, καθελκύστηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1910 και παραδόθηκε στη χώρα μας στις 15 Μαϊου 1911.Την 1η Φεβρουαρίου του ίδιου χρόνου κατέπλευσε στο Φάληρο.Κόστισε συνολικά 25.000.000 χρυσές ελληνικές δραχμές .Το 1/3 της τιμής του το κατέβαλε ο εθνικός μας ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ.

Το Αβέρωφ ήταν από τα πιο σύγχρονα της εποχής του.Ατμοκίνητο ,
έπλεε με ταχύτητα 23 κόμβων και είχε πλήρωμα 20 αξιωματικών και 670 ναυτών.Αμέσως έγινε η ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου .Το Αβέρωφ με κυβερνήτη τον Παύλο Κουντουριώτη ηγήθηκε των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13.

Οι νικηφόρες ναυμαχίες της Έλλης και της Λίμνου κατά του τουρκικού στόλου διέλυσε τις προσδοκίεςτου Σουλτάνου και της Υψηλής Πύλης για τον έλεγχο του Αιγαίου.Τον Οκτώβριο του 1918 το Αβέρωφ ύψωσε την ελληνική σημαία στην Κωνσταντινούπολη ,καθώς η χώρα μας ήταν μια από τις νικήτριες δυνάμεις του Α'Παγκοσμίου Πολέμου.Το Αβέρωφ συμμετείχε στη Μικρασιατική Εκστρατεία, μεταφέροντας στρατεύματα και πρόσφυγες μετά την καταστροφή.

Στο Β'Παγκόσμιο Πόλεμο ,αν και¨γερασμένο¨συμμετείχε σε νηοπομπές στον Ινδικό Ωκεανό.Το καταδρομικό ,που συνδέθηκε με τον ναύαρχο 
Κουντουριώτη  και την πολιτική πίστη του Ελευθερίου Βενιζέλου στη ναυτική ισχύ της Ελλάδας, παροπλίστηκε το 1951.
Σήμερα είναι πλωτό μουσείο και είναι αγκυροβολημένο στο Φάληρο.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες και θα δημοσιευτεί αφού εγκριθεί από τους διαχειριστές του ιστολογίου. Η επιφύλαξη αυτή κρίνεται απαραίτητη μιας και το παρόν ιστολόγιο διαβάζεται και από μαθητές δημοτικού.

 
Copyright 2011