RSS
Καλωσήλθατε στην ηλεκτρονική εφημερίδα του 26ου και 29ου Δ.Σ. Αχαρνών

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Ταξίδι στο χρόνο μέσα απ' το παιχνίδι

Ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στο χρόνο μέσα από το παιχνίδι πριν λίγους μήνες. Ταξιδέψαμε στα βάθη των αιώνων και φτάσαμε μέχρι τις μέρες μας. Είδαμε πως το παιχνίδι ενώνει το χθες με το σήμερα σαν μια χρυσή κλωστή στον αργαλειό της παράδοσης.
Οι μαθητές μας κατανόησαν την εξέλιξη του παιχνιδιού από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, έμαθαν κι έπαιξαν με την ψυχή τους τα περισσότερα από αυτά. Με χαρά είδαμε να τα εντάσσουν στην καθημερινότητά τους και να παίζουν στα διαλείμματα πολλά από αυτά.
Σημαντικός σταθμός σε αυτό το ταξίδι ήταν η κατανόηση ότι το ομαδικό παιχνίδι είναι αυτό που προσφέρει μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Γιατί προάγει τη φιλία, την εμπιστοσύνη,  την ομαδικότητα και μέσα από αυτή τη μεγάλη παρέα αναπτύσσεται ο σεβασμός και η κοινωνικοποίηση των παιδιών.
Με τα παραδοσιακά παιχνίδια που απαιτούν κίνηση, και μέσα από τη χαρά που προσφέρουν, η σωματική άσκηση έγινε με φυσικό και διασκεδαστικό τρόπο. Παράλληλα με τα παιχνίδια νευρομυϊκής συναρμογής και συντονισμού, καθώς και με μη διαδεδομένα αθλήματα μέσα από τη Φ.Α., ανέπτυξαν σωματικές δεξιότητες και απέκτησαν θετική στάση στις αρχές του "ευ αγωνίζεσθαι".


Μέσα από ένα διαθεματικό σχέδιο δράσης με τη συνεργασία διαφορετικών ειδικοτήτων ανακάλυψαν τη γνώση μέσα από την εμπειρία της συνδυαστικής μάθησης. Αγκάλιασαν με αγάπη και ενθουσιασμό αυτή τη δράση, μιας και το παιχνίδι αποτελεί φυσική δραστηριότητα για τα παιδιά.

Αξιοποιώντας τις Νέες τεχνολογίες που διαθέτει το σχολείο μας οι μαθητές δημιούργησαν παρουσιάσεις, αφίσες και πειραματίστηκαν με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία αναπτύσσοντας τις δεξιότητές τους σε πλήθος λογισμικών.



Σύννεφα κειμένου με θέμα το παιχνίδι με το Tagxedo

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ομαδικότητας και συνεργασίας οι μαθητές μας κατασκεύασαν παιχνίδια από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας με απλά υλικά. Μια δραστηριότητα που τους έδωσε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση μέσα από τη δημιουργία. 


Κατασκευάζοντας ομοιώματα παιχνιδιών από την Αρχαία Ελλάδα

Κατασκευάζοντας παιχνίδια με απλά υλικά

Εκφράστηκαν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους μέσω της μουσικής, της δραματικής τέχνης, του χορού, των εικαστικών και τη χρήση σύγχρονων εκπαιδευτικών ψηφιακών μέσων.

Σκάρωσαν ποιήματα και τα εικονογράφησαν, με αποτέλεσμα την ποιητική συλλογή "Παιχνιδίσματα". Αποκορύφωμα αυτού του ταξιδιού, η παράσταση που θα παρουσιάσουν οι μαθητές της έκτης τάξης στη γιορτή λήξης της σχολικής χρονιάς.

Η ποιητική συλλογή των μαθητών της Στ' τάξης "Παιχνιδίσματα":

Η αφίσες της δράσης :


  
 Εικαστική αφίσα και με Auto Collage

 
Παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια

"Ημέρα παιχνιδιών και αθλητικών εκδηλώσεων"

Παίζοντας ομαδικά σκάκι στην αυλή του σχολείου
Ευχαριστούμε θερμά το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, για τη συνεργασία του στην κατασκευή του για τις ανάγκες της δράσης. 

Η δράση θα παρουσιαστεί στη "Γιορτή Δημιουργικότητας" τις επόμενες ημέρες στο σχολείο μας. Μια γιορτή ανοιχτή για όλη την Κοινότητα του Ολυμπιακού Χωριού αλλά και για όποιον άλλον επιθυμεί να μας επισκεφτεί.
Θα έχετε την δυνατότητα να θαυμάσετε από κοντά όχι μόνο τις παραπάνω δραστηριότητες αλλά και την παράσταση των μαθητών της έκτης τάξης με θέμα "Ταξίδι στο χρόνο μέσα από το παιχνίδι", καθώς και τις δημιουργίες και τις προσπάθειες των μαθητών όλων των τάξεων από τη χρονιά που πέρασε.
Δείτε την πρόσκληση:
http://efimerida-st.blogspot.gr/search/label/%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες και θα δημοσιευτεί αφού εγκριθεί από τους διαχειριστές του ιστολογίου. Η επιφύλαξη αυτή κρίνεται απαραίτητη μιας και το παρόν ιστολόγιο διαβάζεται και από μαθητές δημοτικού.

 
Copyright 2011