RSS
Καλωσήλθατε στην ηλεκτρονική εφημερίδα του 26ου και 29ου Δ.Σ. Αχαρνών

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

ΡΟΚ ή ΜΠΑΡΟΚ;


Αν και οι περισσότεροι έχουμε πολλά ακούσματα από τη ΡΟΚ... οι γνώσεις μας για τη ΜΠΑΡΟΚ μουσική (1600-1750) είναι πιο περιορισμένες.
Οι μαθητές μας θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν έργα των σημαντικότερων συνθετών όπως οι Γιόχαν Σεμπάστιαν ΜπαχΦρέντερικ Χέντελ και Αντόνιο Βιβάλντι.
Στα μαθήματα...
μαθαίνουμε πως την εποχή εκείνη οι συνθέτες εργαζόταν για τους πλούσιους ευγενείς... κι όταν ο βασιλιάς διοργάνωνε ένα χορό στο παλάτι, έκανε παραγγελία σε κάποιο διάσημο συνθέτη της εποχής να του γράψει μουσική για τη βραδιά αυτή. Η μουσική Μπαρόκ είναι μεγαλοπρεπής και έντονη, θεατρική κι επιδεικτική. Σκοπός του μπαρόκ είναι πρωτίστως να εντυπωσιάσει καθώς και να εξυψώσει τον άνθρωπο μέσα από τα συναισθήματά του.
Εκτός από τη Μουσική, σε αυτό το ύφος κινούνται και οι εικαστικές τέχνες... κάτι που δίνει την ευκαιρία στους μεγαλύτερους μαθητές να δουν πίνακες της εποχής.

Στα διαλείμματα...
ακούμε περισσότερο ή λιγότερο γνωστές μελωδίες της εποχής Μπαρόκ, τόσο στις κλασικές εκτελέσεις τους, όσο και σε διασκευές όπως αυτή της Vanessa Mae στην Τοκάτα και Φούγκα του Μπαχ σε Ρε ελάσσονα. Ξέρατε ότι η ταινία του Ντίσνεϋ «Φαντασία» (1940) ανοίγει με αυτή την «Τοκάτα και Φούγκα» σε ενορχήστρωση του Λέοπολντ Στοκόφσκι;
Προτείνεται ακρόαση ανά διάλειμμα, αλλά μπορεί να ακουστεί και ελεύθερα, ανάλογα με τις προτιμήσεις των μαθητών.


1 σχόλια:

Μάνθος Πατρινόπουλος είπε...

Έντονες εναλλαγές με όμορφους ήχους ένα εξαιρετικό πάντρεμα των τεχνών με τον τόπο και το χρόνο.

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες και θα δημοσιευτεί αφού εγκριθεί από τους διαχειριστές του ιστολογίου. Η επιφύλαξη αυτή κρίνεται απαραίτητη μιας και το παρόν ιστολόγιο διαβάζεται και από μαθητές δημοτικού.

 
Copyright 2011