RSS
Καλωσήλθατε στην ηλεκτρονική εφημερίδα του 26ου και 29ου Δ.Σ. Αχαρνών

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Φεγγαράκι μου λαμπρό...

...φέγγε μου να περπατώ... μπορείτε να τραγουδήσετε τη μελωδία που συνοδεύει αυτό το παιδικό τραγούδι; Οι Έλληνες νομίζουμε ότι είναι παραδοσιακό μας τραγούδι. Τα παιδιά στη Γαλλία τραγουδούν Ah! vous dirais-je maman, στην Αγγλία Twinkle Twinkle Little Star και στην Ισπανία Estrellita donde estas!
Όταν ο Μότσαρτ ήταν 25 χρονών πήρε τη μελωδία αυτή και τη γέμισε χρώματα, αρώματα κι αμέτρητα μουσικά στολίδια. Για ακούστε προσεκτικά τις παραλλαγές που συνέθεσε ο Μότσαρτ. Ποιός είναι όμως ο Μότσαρτ;
Εκτός από τα γνωστά σοκολατάκια, ο Μότσαρτ είναι ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες όλων των εποχών! Την εποχή που δεν υπήρχε τηλεόραση, ούτε ραδιόφωνο, ούτε λόγος για υπολογιστές φυσικά… τότε που οι ευγενείς φορούσαν κάτι περούκες με άσπρα μαλλιά σα να φοράνε ρόλει στο κεφάλι τους και πιο συγκεκριμένα στις 27 Ιανουαρίου του 1756 γεννήθηκε ένα αγοράκι. Ο μικρός Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ ήταν πολύ τυχερός γιατί είχε ένα μπαμπά μουσικό που τον αγαπούσε πολύ και του μάθαινε πιάνο και βιολί, όπως και στην αδερφή του.  Γρήγορα ο Μότσαρτ έγινε παιδί-θαύμα, αφού το πρώτο του κομμάτι για πιάνο το έγραψε όταν ήταν... σχεδόν 5 χρονών, το φαντάζεστε; Δηλαδή ήταν πιο μικρός κι από πρωτάκι!

Δείτε εδώ βίντεο για τη ζωή του από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση.


Classical EraΞεφυλλίστε την ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ (1750-1820)
από την "Ιστορία της Μουσικής σε Σκίτσα", εκδόσεις Γράμματα.




Αυτή την εβδομάδα στα ΜουΣιΚά ΔιαΛείΜΜαΤα ακούμε μουσική της Κλασικής περιόδου, από τους μεγαλύτερους συνθέτες της εποχής: ΜότσαρτΜπετόβεν, Χάυντν

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες και θα δημοσιευτεί αφού εγκριθεί από τους διαχειριστές του ιστολογίου. Η επιφύλαξη αυτή κρίνεται απαραίτητη μιας και το παρόν ιστολόγιο διαβάζεται και από μαθητές δημοτικού.

 
Copyright 2011