RSS
Καλωσήλθατε στην ηλεκτρονική εφημερίδα του 26ου και 29ου Δ.Σ. Αχαρνών

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Κόκκινοι, Μαύροι, Λευκοί... τζαμάρουμε όλοι μαζί!

Αυτή την εβδομάδα, που γιορτάζουμε και την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού (21/03), δε θα μπορούσαμε παρά ν’ακούμε ένα είδος μουσικής που προέκυψε από την ανάμειξη και παράλληλη δράση πολλών πολιτισμών...

Οι έγχρωμοι σκλάβοι που ερχόταν κυρίως από την Αφρική, μεταφέρθηκαν στο νότο των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταφέροντας τις παραδόσεις τους, τα λατρευτικά τους έθιμα, αλλά και μουσικά αφρικανικά χαρακτηριστικά όπως οι πολύπλοκοι ρυθμοί και ο αυτοσχεδιασμός. Στο σταυροδρόμι της ισπανικής, της γαλλικής και της αγγλοσαξονικής πολιτισμικής παράδοσης, όταν αναμείχθηκε με τη μαύρη λαϊκή μουσική, γεννήθηκε η τζαζ! Η διάδοση της τζαζ στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στη μετανάστευση και στη δισκογραφία.
Γενέτειρα της τζαζ μουσικής θεωρείται συνήθως η Νέα Ορλεάνη. Στο τέλος του 19ου αιώνα δημιουργήθηκε το πρώτο αναγνωρίσιμο είδος τζαζ, το ράγκταιμ. Με τον καιρό η τζαζ άλλαξε και νέες μορφές της αναπτύχθηκαν: ραγκτάιμ, μπλουζ, τσάρλεστον, παραδοσιακή, σουίνγκ, ντίξιλαντ, λάτιν τζαζ, άσιντ τζαζ... τα οποία εκτός από μουσικά είδη μας παραπέμπουν και στους αντίστοιχους χορούς!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες και θα δημοσιευτεί αφού εγκριθεί από τους διαχειριστές του ιστολογίου. Η επιφύλαξη αυτή κρίνεται απαραίτητη μιας και το παρόν ιστολόγιο διαβάζεται και από μαθητές δημοτικού.

 
Copyright 2011