RSS
Καλωσήλθατε στην ηλεκτρονική εφημερίδα του 26ου και 29ου Δ.Σ. Αχαρνών

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Μαθαίνω, ακούω, χορεύω, γεύομαι την αποκριά!


Τι κοινό έχουν οι μάσκες της Βενετίας και ο Βλάχικος γάμος της Θήβας; Οι ρίζες αυτών των εθίμων βρίσκονται στις αρχέγονες γιορτές αποχαιρετισμού του χειμώνα και υποδοχής της άνοιξης. Στην αρχαιότητα μετατράπηκαν στις Διονυσιακές γιορτές των Ελλήνων, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν και τραγουδούσαν πίνοντας κρασί προς τιμή του Διόνυσου. Στη ρωμαϊκή εποχή ξαναγεννιούνται ως Σατουρνάλια και Μπακανάλια, αργότερα  Ανθεστήρια και σήμερα μιλούμε για Καρναβάλια!

Σήμερα τα τρία μεγαλύτερα καρναβάλια στην Ελλάδα είναι:
- της Πάτρας
-της Ξάνθης
- του Μοσχάτου (το μεγαλύτερο στην Αττική)
Αλλά σε πολλές περιοχές της Ελλάδος γίνονται παραδοσιακά έθιμα όπως στη ΘΗΒΑ που ο βλάχικος γάμος αρχίζει από την Τσικνοπέμπτη και αποτελείται από το προξενιό, το γάμο δυο νέων και τελειώνει με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων. Στη ΝΑΞΟ υπάρχει το έθιμο των κουδουνάτων, όπου άντρες  φορούν στη μέση τους τα κουδούνια των προβάτων, και χορεύοντας κάνουν δυνατό θόρυβο. Στη ΣΥΡΟ γίνεται αναπαράσταση ληστείας από τους  ζεϊμπέκηδες. Στο ΓΑΛΑΞΙΔΙ, το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας οι ντόπιοι μάχωνται με... αλευρομουτζουρώματα. Παρόμοια δρώμενα συμβαίνουν σε πολλές περιοχές και παντού συνοδεύονται από πολύ χορό, φαγοπότι και ατέλειωτο γλέντι!

Στον υπόλοιπο κόσμο, ξακουστά είναι τα καρναβάλια:
-Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
-Βενετία, Ιταλία
-Νίκαια, Γαλλία


Γαστρονομική κουλτούρα και Καρναβάλι!
Την περίοδο της Αποκριάς η μεταμφίεση και ο ξέφρενος χορός συνοδεύονται και τα γαστρονομικά έθιμα σε όλο τον κόσμο! Η Χριστιανική Θρησκεία προσαρμόζει το έθιμο ως προετοιμασία για τη νηστεία σε όλο τον κόσμο. Εμείς έχουμε την Τσικνοπέμπτη, ημέρα ανάλογη με τη Mardi Gras των  Γάλλων και τη Shrove Tuesday. Ακολουθεί η τυρινή εβδομάδα που οδηγεί ομαλά στη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Στη Βραζιλία τρώμε fejioada (σούπα με μαύρα φασόλια και κρεατικά), στην Αργεντινή bocaditos (μίνι σαντουιτσάκια), στη Νέα Ορλεάνη φτιάχνουμε Kings Cake και στην Ιταλία γευόμαστε ολόφρεσκα frittelle (λουκουμάδες).

Στο σχολείο μας ακούμε μουσική από Δόμνα Σαμίου μέχρι ξέφρενη Σάμπα. Όποιος θέλει χορεύει μαζί μας στο διάλειμμα!

Αποκριάτικη playlist:
Ο παλιάτσος-ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ Δ. ΤΥΠΑΛΔΟΥ
Παντρεύουνε τον κάβουρα-ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ
Μια γριά μπαμπόγρια-ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ
Volare-GIPSY KINGS
Bamboleo-GIPSY KINGS
Djobi Djoba-GIPSY KINGS
Baila me-GIPSY KINGS
La bamba-LOS LOBOS
Lambada-KAOMA
Samba de Janeiro-
Ilarie-XOU DA XUDA
Hips don't lie-SHAKIRA
El poropompero-LOS BANDOLEIROS
Livin' la vida loca-RICKY MARTIN
La copa de la vida-RICKY MARTIN
Waka waka-SHAKIRA
Macarena-LOS DEL RIO
Asereje-LAS KETCHUP
El jarabe tapatio-MARIACHI
Give it up-THE GOOD MEN
YMCA-THE VILLAGE PEOPLE
Culiquitaca-TONO ROSARIO



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες και θα δημοσιευτεί αφού εγκριθεί από τους διαχειριστές του ιστολογίου. Η επιφύλαξη αυτή κρίνεται απαραίτητη μιας και το παρόν ιστολόγιο διαβάζεται και από μαθητές δημοτικού.

 
Copyright 2011