RSS
Καλωσήλθατε στην ηλεκτρονική εφημερίδα του 26ου και 29ου Δ.Σ. Αχαρνών

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ζώντας για λίγο στο σκοτάδι - μέρος Β'

Tην "Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία" ξεκινήσαμε τη δραστηριότητα "Ζώντας για λίγο στο σκοτάδι" , που εντάσσεται στις δράσεις "Άσκηση και διατροφή, σύμμαχοι στη ζωή" και "Εγώ, εμείς, οι άλλοι τόσο διαφορετικοί και τόσο ίδιοι".
Συνεχίζοντας τη δράση μας, πήγαμε στον πεζόδρομο απέναντι από το σχολείο που υπάρχει "οδηγός όδευσης τυφλών", με σκοπό οι μαθητές να κινηθούν με μπαστούνια (χρησιμοποιήσαμε τις ράβδους της Φυσικής Αγωγής) πάνω στους οδηγούς και να αισθανθούν σε πραγματικές συνθήκες όπως αισθάνονται οι συνάνθρωποί μας με προβλήματα όρασης. 
Αρχικά οι μαθητές ενημερώθηκαν για τον οδηγό όδευσης τυφλών και πως να διακρίνουν τι σημαίνει η κάθε ανάγλυφη πλάκα στο έδαφος. 


Χωρίστηκαν σε ζευγάρια και ένας έκλεισε τα μάτια του άλλου με ύφασμα ώστε να μην βλέπει και στη συνέχεια ακολούθησε το ζευγάρι του στη διάρκεια της πορείας του, για να τον βοηθήσει σε περίπτωση που θα έβγαινε από τον οδηγό. Με τα μπαστούνια τους κινήθηκαν επάνω στους οδηγούς αργά και προσεκτικά. Δεν ήταν τόσο εύκολο όσο φανταζόντουσαν αρχικά και πολλές φορές σταματούσαν για να ελέγξουν ότι είναι ακόμα πάνω στον οδηγό όδευσης.


  

Στις διασταυρώσεις με πλάκες "κινδύνου" σταματούσαν ελέγχοντας τις διπλανές πλάκες για να σιγουρευτούν για την πορεία που θα ακολουθήσουν. 





Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τα παιδιά, που τα προβλημάτισε και τα ευαισθητοποίησε φέρνοντάς τα έστω και για λίγο στη θέση των ανθρώπων με προβλήματα όρασης, που κινούνται καθημερινά στην πόλη μας.
Επίσης αναφερθήκαμε στο γεγονός πολλοί ασυνείδητοι οδηγοί παρκάρουν πάνω στους "οδηγούς όδευσης τυφλών" καθώς και στις ράμπες για άτομα με αναπηρία, δυσκολεύοντας έτσι την μετακίνηση τους, χωρίς να σέβονται τις ανάγκες τους ...

  

Επιστρέψαμε στο σχολείο μας και αφού συζητήσαμε για την εμπειρία τους κλείσαμε τη δραστηριότητά μας ανακοινώνοντας το επόμενο βήμα της δράσης, που θα είναι το άθλημα Goalball, που είναι ειδικά σχεδιασμένο για άτομα με προβλήματα όρασης. Μέχρι τότε, πάρτε κι εσείς μια γεύση  από το βίντεο που ακολουθεί.

Goalball - Γκόλμπολ



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες και θα δημοσιευτεί αφού εγκριθεί από τους διαχειριστές του ιστολογίου. Η επιφύλαξη αυτή κρίνεται απαραίτητη μιας και το παρόν ιστολόγιο διαβάζεται και από μαθητές δημοτικού.

 
Copyright 2011