RSS
Καλωσήλθατε στην ηλεκτρονική εφημερίδα του 26ου και 29ου Δ.Σ. Αχαρνών

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Tessellation-μωσαϊκό-πλακόστρωση

Κατά την επίσκεψή τους στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,οι μαθητές παρατήρησαν ότι τα κελιά στην κερήθρα των μελισσών, έχουν σχήμα εξάγωνο και καλύπτουν κάθε σημείο στην επιφάνεια της κερήθρας.



Επίσης, στο Μουσείο Ηρακλειδών εντυπωσιάστηκαν από τα έργα του Ολλανδού χαράκτη και γραφίστα Maurits Cornelis Escher. Στο έργο του ακολουθεί τη μαθηματική θεωρία, που θέλει μόνο τα κανονικά πολύγωνα (αυτά που έχουν όλες τους τις γωνίες και τις πλευρές ίσες μεταξύ τους) και συγκεκριμένα το τρίγωνο, το τετράγωνο και το εξάγωνο ,να μπορούν να δώσουν την εικόνα ενός μωσαϊκού-" tessellation " όταν ενωθούν μεταξύ τους. Έτσι χρησιμοποιεί πάντα ένα πλέγμα-οδηγό στη σχεδίαση που βασίζεται σε διαδοχικές συνενώσεις των κανονικών πολυγώνων. 

Έτσι και τα τριτάκια μας πειραματίστηκαν στο διαδραστικό πίνακα για το ποια είδη πολυγώνων μπορούν να δημιουργήσουν πλακόστρωση- μωσαϊκό






Με αφορμή τα ερωτήματα τους, προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας πλακοστρώσεων (tessellation, τοποθέτηση κλειστών σχημάτων με τέτοιο τρόπο, ώστε η επιφάνεια εργασίας να καλύπτεται πλήρως,χωρίς επικαλύψεις και χωρίς κενά ανάμεσα στα σχήματα). Η αρχή έγινε με τη δημιουργία μωσαϊκών- ψηφιδωτών,χρησιμοποιώντας το τετράγωνο και την τεχνική της συμμετρίας με ολίσθηση.

Δείτε τις δημιουργίες τους κάνοντας κλικ στην παρακάτω ζωγραφιά.


Στη συνέχεια ζωγράφισαν τα ξακουστά ερπετά του Escher

Λιθογραφία-Ερπετά (1943)
και προσπάθησαν με περιστροφή των σαυρών να σχηματίσουν το ψηφιδωτό.




Έπεται συνέχεια με τη χρησιμοποίηση της τεχνολογίας, ώστε να συνδέσουμε την τέχνη με τα μαθηματικά!


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

polu kalh doyleia,eyge sth daskalaaaa!!!

Ελένη Καρκάνη είπε...

Μπράβο στα γειτονάκια μας! Εξαιρετική δουλειά! :)

Unknown είπε...

Μαγεία!!! Συγχαρητήρια παιδάκια!! Απίθανες δημιουργίες!!

Ανώνυμος είπε...

δημιουργικά και όμορφα μαθήματα ! Μπράβο σε όλους σας!!

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες και θα δημοσιευτεί αφού εγκριθεί από τους διαχειριστές του ιστολογίου. Η επιφύλαξη αυτή κρίνεται απαραίτητη μιας και το παρόν ιστολόγιο διαβάζεται και από μαθητές δημοτικού.

 
Copyright 2011