RSS
Καλωσήλθατε στην ηλεκτρονική εφημερίδα του 26ου και 29ου Δ.Σ. Αχαρνών

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Μ' ένα Χαϊκού ΑνΤιΔρώ, κατά της σχολικής βίας ΔρΩ!

Αντιδρώ και δρω
με Χαϊκού τ' αλλάζω
γιατί μπορώ!!

Με αφορμή την "Πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού", στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής οι μαθητές της Ε1', ΣΤ'1 και ΣΤ2' τάξης, καθώς και οι μαθητές του Ολοήμερου δεν έμειναν παθητικοί, ανέλαβαν δράση για να περάσουν τα δικά τους μηνύματα κατά της βίας και του εκφοβισμού.
Μέσα από τον αθλητισμό και τα Ολυμπιακά Ιδεώδη, οι μικροί μαθητές μαθαίνουν να φέρονται με σεβασμό προς όλους και αυτό τους βοηθά να διαμορφώνουν τις ηθικές τους αξίες!! Ξεκινώντας από τις αρχές του "Ευ αγωνίζεσθαι", τον σεβασμό, τις ίσες ευκαιρίες για όλους και την καλλιέργεια του αυτοελέγχου, μέσα από παραδείγματα βίας στον αθλητισμό φτάσαμε στην καθημερινότητα της σχολικής ζωής και στις μορφές βίας και εκφοβισμού. 
Στόχος της δράσης ήταν η ανάδειξη και η καλλιέργεια των αξιών του "Ευ αγωνίζεσθαι", που συμβάλλουν στην ηθική ανάπτυξη και ωρίμανση των μαθητών, η ευαισθητοποίηση των μαθητών στο θέμα της σχολικής βίας και να βρουν διαφορετικές συμπεριφορές και αντιδράσεις για ν' αντιμετωπίζουν κάθε μορφή βίας μέσα στο σχολικό  περιβάλλον. Επίσης βασικός στόχος ήταν να μάθουν να αναγνωρίζουν όλες τις πιθανές μορφές βίας που μπορεί να ασκηθούν από συνομήλικούς τους και να βρίσκουν τρόπους όχι μόνο να τις αντιμετωπίζουν, αλλά κυρίως να τις αποτρέπουν αλλάζοντας την συμπεριφορά τους και γι' αυτό επιλέχθηκε η συγγραφή των Χαϊκού. 


  

Κάθε τμήμα χωρίστηκε σε δύο ομάδες και έφτιαξαν πιθανά σενάρια βίας που μπορεί να συμβούν στο σχολικό περιβάλλον, τόσο αθλητικού περιεχομένου αλλά και σκηνές από τα διαλείμματα. Στη συνέχεια για κάθε σενάριο έγραψαν ένα Χαϊκού, (Γιαπωνέζικα ποιήματα τριών στίχων με 17 συλλαβές, 5-7-5 συλλαβές ανά στίχο, που περιγράφουν μια εικόνα), με σκοπό χρησιμοποιώντας τους στίχους του Χαϊκού να αλλάξει η ροή του σεναρίου σε θετική εξέλιξη. 
Αυθόρμητα μοίρασαν ρόλους και αυτοσχεδίασαν πάνω στο σενάριο. Τραβήξαμε βίντεο πρώτα το σενάριο βίας και μετά το σενάριο με τη θετική εξέλιξη που έδινε η εικόνα από το Χαϊκού που έγραψαν. Σε κάθε διδακτική ώρα "γεννήθηκαν" και βιντεοσκοπήθηκαν δύο ιστορίες και δύο Χαϊκού, εκτός από την Ε1' τάξη που δημιούργησε τρία και ένα στο Ολοήμερο. 
Στο βίντεο που ακολουθεί θα παρακολουθήσετε τις οκτώ ιστορίες που σκάρωσαν οι μικροί μας μαθητές, την θετική εξέλιξη που πήραν με την συγγραφή των Χαϊκού και θα δείτε τις λύσεις που δίνουν μέσα από συμπεριφορές για το πως μια πιθανή καθημερινή πράξη βίας μπορεί να μεταμορφωθεί σε πράξη αγάπης!!

Μ' ένα Χαϊκού ΑνΤιΔρώ, κατά της σχολικής βίας ΔρΩ!





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες και θα δημοσιευτεί αφού εγκριθεί από τους διαχειριστές του ιστολογίου. Η επιφύλαξη αυτή κρίνεται απαραίτητη μιας και το παρόν ιστολόγιο διαβάζεται και από μαθητές δημοτικού.

 
Copyright 2011