RSS
Καλωσήλθατε στην ηλεκτρονική εφημερίδα του 26ου και 29ου Δ.Σ. Αχαρνών

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

"Αστροβραδιά" Αστροπαρατήρηση στα σχολεία μας

Είναι όμορφο να βλέπεις Σαββατόβραδο το σχολείο ανοιχτό γεμάτο κόσμο!! Μικροί και μεγάλοι, μαθητές, γονείς, φίλοι και εκλεκτοί προσκεκλημένοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για την "Αστροβραδιά".

Ο αστρονόμος κ. Άρης Μυλωνάς μαζί με τους συνεργάτες του από την Ελληνική Αστρονομική Ένωση, βρέθηκαν κοντά μας για να μας χαρίσουν μια ξεχωριστή βραδιά.
Από νωρίς το απόγευμα τα τηλεσκόπια στήθηκαν στην αυλή του σχολείου μας και όλοι περιμέναμε με ανυπομονησία να βραδιάσει για να παρατηρήσουμε τους πλανήτες. 

 
(κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση)

Οι μαθητές μας ως μικρότεροι και πιο ανυπόμονοι, πριν καλά καλά νυχτώσει ρύθμισαν το τηλεσκόπιο του σχολείου μας και παρατηρούσαν τη Σελήνη που ήδη είχε προβάλει στον Αττικό ουρανό.

Και φυσικά δεν αντιστάθηκαν και οι μεγάλοι ... 

 Η βραδιά ξεκίνησε στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων των σχολείων μας με την προβολή του βίντεο του σχολείου μας "Breath life to Rosetta"_Greece, Olympic Village που διακρίθηκε στο διαγωνισμό της ESA για την αφύπνιση της διαστημοσυσκευής Rosetta.


Στη συνέχεια ο κ. Άρης Μυλωνάς παρουσίασε σε μικρούς και μεγάλους "Το πελώριο Σύμπαν", δίνοντας μας την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα μυστικά του Σύμπαντος και να κατανοήσουμε το μέγεθος του. Η παρουσίαση ξετυλίχτηκε μέσα από διάλογο με τους μαθητές και με ερωτήσεις από το κοινό. 

 

 

Και καθώς η ώρα κυλούσε άρχισε να πέφτει η πολυπόθητη νύχτα και η στιγμή να παρατηρήσουμε μέσα από τα τηλεσκόπια την Σελήνη, τον Άρη, τον Δία και τον Κρόνο. 
Στην αυλή του σχολείου μας περίμεναν οι συνεργάτες του κ. Μυλωνά με στραμμένα τα τηλεσκόπια στη Σελήνη και στον Δία, περιμένοντας τον Άρη και πολύ αργότερα τον Κρόνο να "ανέβουν" στον νυχτερινό ουρανό!
Υπομονετικά οι αστρονόμοι εξηγούσαν και έλυναν απορίες σε μικρούς και μεγάλους. 
Λένε ότι μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, στην προκειμένη περίπτωση όμως οι φωτογραφίες δεν είναι δυνατόν να μεταφέρουν ούτε τον ενθουσιασμό και πολύ περισσότερο να δείξουν ότι είδαμε, όλοι όσοι ήμασταν χθες στην "Αστροβραδιά", μέσα από τα τηλεσκόπια!






Η εμπειρία ήταν μοναδική και αυτό που μας έδωσε τη μεγαλύτερη χαρά ήταν ο ενθουσιασμός και τα επιφωνήματα έκπληξης των μικρών αλλά και των μεγάλων που βρέθηκαν κοντά μας, όταν έβαζαν το μάτι τους στο φακό του τηλεσκόπιου!!! 
Η Σελήνη μας έκανε παρέα από νωρίς και ήταν μαγικό να την παρατηρείς από τόσο κοντά! Ο Δίας με τους τέσσερις δορυφόρους του ήταν επιβλητικός! Ο Άρης πιο ταπεινός αλλά μεγαλοπρεπής κι ο Κρόνος "έπαιζε" με τα σύννεφα ... αλλά τελικά μας έκανε τη χάρη και εμφανίστηκε και μας έκοψε την ανάσα με τους δακτυλίους του και τον Τιτάνα, έναν από τους πολλούς δορυφόρους του!







Όλοι όσοι βρεθήκαμε στην "Αστροβραδιά" καταλάβαμε ότι είμαστε ένας κόκκος άμμου σε μια απέραντη παραλία. Χωρίς όμως αυτούς τους κόκκους δεν θα υπήρχε καμιά παραλία. Είμαστε όλοι ένα με το Σύμπαν! Και όπως χαρακτηριστικά είπε στην ομιλία του ο κ. Άρης Μυλωνάς και το παπούτσι που φοράμε Σύμπαν είναι!! Και θυμήθηκα τα λόγια του Albert Einstein: "Η λογική θα σε πάει από το Α στο Β. H φαντασία θα σε πάει παντού"


3 σχόλια:

Μάνθος Πατρινόπουλος είπε...

Υπέροχη βραδιά, υπέροχη ανάρτηση.

Καρακώστα Βασιλική είπε...

Μπράβο σε όλους!Τα επιφωνήματα ενθουσιασμού των παιδιών αλλά και των μεγάλων μας γέμισαν με χαρά!

Γιώργος Μαράντης είπε...

Εξαιρετική βραδιά όπως πάντα!! Συγχαρητήρια!! Ευχαριστούμε πολύ γιά όλα!!

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες και θα δημοσιευτεί αφού εγκριθεί από τους διαχειριστές του ιστολογίου. Η επιφύλαξη αυτή κρίνεται απαραίτητη μιας και το παρόν ιστολόγιο διαβάζεται και από μαθητές δημοτικού.

 
Copyright 2011