RSS
Καλωσήλθατε στην ηλεκτρονική εφημερίδα του 26ου και 29ου Δ.Σ. Αχαρνών

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Ο δεκάλογος της ασφαλούς πλοήγησης στα κοινωνικά δίκτυα

Οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι σύνηθες φαινόμενο, ακόμα και σε μαθητές δημοτικού που κανονικά απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τις σελίδες αυτές γιατί είναι μικρότεροι από το όριο ηλικίας που είναι τα 13 έτη. Επειδή όμως, η γνώση είναι δύναμη, παρακάτω θα βρείτε δέκα χρήσιμες οδηγίες για την ασφαλή πλοήγησή σας στους χώρους αυτούς:

1. Πριν εγγραφούμε σε έναν ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης αναζητούμε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης και βεβαιωνόμαστε ότι κατανοούμε πλήρως με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιούνται από τον ιστοχώρο τα προσωπικά μας δεδομένα.
2. Από τη στιγμή που θα δημιουργήσουμε λογαριασμό θα πρέπει να αλλάξουμε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις στο μενού Απόρρητο/Privacy.
3. Περιορίζουμε την πρόσβαση στο λογαριασμό μας μειώνοντας τις πιθανότητες άντλησης πολλών έγκυρων προσωπικών δεδομένων και πληροφοριών από επιτήδειους, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν για εξειδικευμένη επίθεση «phishing» μέσω των ιστοχώρων κοινωνικής δικτύωσης.
4. Δε δίνουμε σε κανέναν τον κωδικό πρόσβασης στο λογαριασμό μας. Κάποιος, γνωρίζοντας τον κωδικό μας, αποκτά πρόσβαση στο λογαριασμό μας και μπορεί να διαχειριστεί πλήρως τα δεδομένα που συνδέονται με αυτόν.
5. Δεν ανεβάζουμε φωτογραφίες όπου φαίνεται καθαρά η τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε, ειδικότερα αν πρόκειται για το σπίτι μας, το σχολείο, ή μέρη που συχνάζουμε. Έτσι θα προστατευθούμε καλύτερα από την πιθανότητα εντοπισμού μας στον φυσικό κόσμο.
6. Αν δεχθούμε ένα προσβλητικό ή ανεπιθύμητο μήνυμα, χρησιμοποιούμε την ενσωματωμένη μέθοδο καταγγελιών του ιστοχώρου κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούμε. Συνήθως την εντοπίζουμε ως «Αναφορά / Report».
7. Έχουμε πάντα υπόψη ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύουμε στους ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης είναι δημόσια προσπελάσιμες, επομένως, καλό θα ήταν να μη δημοσιεύουμε στοιχεία και φωτογραφίες που θα μας έφερναν σε δύσκολη θέση. Ακόμα και αν απενεργοποιήσουμε/ακυρώσουμε το λογαριασμό μας, πολλές πληροφορίες δεν αφαιρούνται και ενδέχεται, επίσης, να τις συναντήσουμε και αλλού στο Διαδίκτυο.
8. Γνωρίζουμε ότι από τη στιγμή που προσθέτουμε στη λίστα των φίλων μας κάποιο άτομο (αποδοχή: friend request), αυτό αποκτά πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται στη σελίδα μας, μεταξύ των οποίων οι φωτογραφίες και τα στοιχεία επικοινωνίας μας. Γι’ αυτό, σκεφτόμαστε πολύ προσεχτικά ποια άτομα θα προσθέσουμε στη λίστα αυτή.
9. Γνωρίζουμε ότι οι ιστοχώροι κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν πολλές εφαρμογές (παιχνίδια, κουίζ, κ.λπ.), τα οποία δεν υπόκεινται πάντα στην ίδια πολιτική απορρήτου και, επομένως, μπορούν να διαχειριστούν τα προσωπικά μας δεδομένα με διαφορετικό τρόπο.
10. Έχουμε πάντα υπόψη ότι στον ψηφιακό κόσμο είναι εύκολο να δημιουργήσει κανείς μια ψεύτικη ταυτότητα και να παραπλανήσει άλλους χρήστες. Επομένως, θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με τους εικονικούς φίλους.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το ασφαλές διαδίκτυο κάντε κλίκ εδώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες και θα δημοσιευτεί αφού εγκριθεί από τους διαχειριστές του ιστολογίου. Η επιφύλαξη αυτή κρίνεται απαραίτητη μιας και το παρόν ιστολόγιο διαβάζεται και από μαθητές δημοτικού.

 
Copyright 2011