RSS
Καλωσήλθατε στην ηλεκτρονική εφημερίδα του 26ου και 29ου Δ.Σ. Αχαρνών

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Η μελέτη στο σπίτι

Η μελέτη δυσκολεύει πολλούς γονείς. Αρκετοί αναρωτιούνται ποιος είναι ο σωστός τρόπος μελέτης και πως μπορούν να βοηθήσουν καλύτερα τα παιδιά τους στο διάβασμα. Καταρχήν, είναι σημαντικό για κάθε γονέα να έχει μία ξεκάθαρη εικόνα για το ποια είναι η πραγματικότητα σε σχέση με το ρόλο που έχει αναλάβει και τις σχολικές υποχρεώσεις του παιδιού του. 


ΟΙ ΛΑΘΟΣ ΡΟΛΟΙ 

 - Μήπως κάθε φορά που το παιδί σας γράφει τεστ/διαγώνισμα συμμετέχετε στην προετοιμασία του σα να δίνατε εσείς εξετάσεις και βάζετε στοίχημα με τον εαυτό σας ότι θα "πάρετε" ένα ακόμα "Άριστα";

- Μήπως κάθε φορά που το παιδί φέρνει στο σπίτι μια δύσκολη άσκηση ή μια απαιτητική εργασία σπεύδετε να τους καταπλήξετε όλους - και προπαντός τον/την εκπαιδευτικό - με τις γνώσεις και τις ικανότητές σας;

  Εάν ναι, ή περίπου ναι, έχετε σκεφθεί πόσο μια τέτοια στάση απομακρύνει το παιδί από το σχολείο και τη μάθηση;

Επειδή η ενασχόληση των γονέων με τη μελέτη των παιδιών τους επηρεάζει θετικά την πορεία τους στο σχολείο, αρκεί να μην υπονομεύει την αυτονομία τους,
κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε ποιοι από τους ρόλους που τείνουν να αναλαμβάνουν οι γονείς δεν βοηθούν και γιατί.

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΟΣ ΡΟΛΟΥΣ;

Έχετε αναρωτηθεί ποιες σκέψεις είναι πιθανό να οδηγούν τους γονείς να αναλαμβάνουν κάποιον από τους λάθος ρόλους, όταν βοηθούν το παιδί τους στην προετοιμασία του για το σχολείο;

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να διαβάσετε κάποιες τέτοιες σκέψεις και  προβληματιστείτε:
  • Μήπως σκέφτεστε με ανάλογο τρόπο;
  • Πιστεύετε ότι έτσι βοηθάτε πραγματικά το παιδί σας να μάθει;
ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ;

Παρά το γεγονος ότι η πρόθεση των γονέων είναι πάντα να βοηθήσουν το παιδί τους και να συμβάλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην ανάπτυξή του, ενδέχεται να υιοθετήσουν ρόλους που επί της ουσίας απομακρύνουν το παιδί από τους στόχους της αυτονομίας και της θετικής στάσης απέναντι στη μάθηση.

Έτσι, πριν βιαστεί ένας γονιός να σκεφτεί και μάλιστα να πει στο παιδί του πόσο αδιάφορο ή αφηρημένο είναι σε σχέση με τη μελέτη του, θα πρέπει πρώτα να αναλογιστεί ‘ποια είναι η δική του στάση και κατά πόσο έχει αφήσει στο παιδί το περιθώριο να αναλάβει αυτή την ευθύνη’.

  • Η συνειδητοποίηση του γονιού ότι έχει αναλάβει έναν λάθος ρόλο (π.χ. έχει γίνει μαθητής στη θέση του μαθητή ή εκπαιδευτικός στη θέση του εκπαιδευτικού) και για ποιους λόγους το κάνει αυτό (π.χ. από τελειομανία, ανάγκη αυτοπροβολής) είναι σίγουρα το πρώτο βήμα για να ξεφύγει από τις ατυχείς επιλογές.
  • Το δεύτερο βήμα είναι να κατανοήσει και να θυμάται 3 βασικές θέσεις που αναδεικνύουν το φαύλο κύκλο στον οποίο εγκλωβίζονται τα παιδιά, όταν οι γονείς ακολουθούν τους λάθος ρόλους στη μελέτη του παιδιού στο σπίτι. Κάντε κλικ για να τις διαβάσετε:
  • 1η θέση,
  • 2η θέση
  • 3η θέση
  • Επειδή οι λάθος ρόλοι παγιώνουν και λάθος πρακτικές, θα πρέπει ο γονιός να αντέξει τις συνέπειες που θα έχει η αλλαγή της στάσης του και η μεταβίβαση έστω και μέρους της ευθύνης στο παιδί. Γι 'αυτό το τρίτο βήμα είναι να προετοιμαστεί ψυχολογικά να αναλάβει το κόστος που θα έχει μια τέτοια αλλαγή μέχρι να εδραιωθεί η νέα κατάσταση. Έτσι, θα πρέπει να αντέξει στην ιδέα ότι:
    • το παιδί του θα πρέπει να πάει μία ή και περισσότερες φορές την επόμενη ημέρα στο σχολείο ελλιπώς ή και καθόλου έτοιμο ανάλογα με την προετοιμασία που το ίδιο έχει κάνει για τον εαυτό του (π.χ. μισογραμμένο, με λιγότερα βιβλία στην τσάντα από όσα θα έπρεπε), οπότε θα το επιπλήξουν ή του βάλουν χαμηλό βαθμό.
    • αν και μπορεί να προλάβει τα παραπάνω (δηλαδή την επίπληξη και το χαμηλό βαθμό), θα επιλέξει να αφήσει ο παιδί να αναλάβει τις ευθύνες του και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.
    • τα πρώτα αποτελέσματα από την προσπάθεια του παιδιού να αναλάβει τις ευθύνες του μπορεί να είναι φτωχά, αλλά το μακροπρόθεσμο όφελος θα είναι πολύ μεγάλο και σημαντικό για την πορεία του στη ζωή.

    Κάντε κλικ ΕΔΩ για να διαβάσετε πώς μπορείτε να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για τα παραπάνω ενδεχόμενα, ώστε να μπορέσετε να αναλάβετε το κόστος της αλλαγής μιας εσφαλμένης συμπεριφοράς και να βοηθήσετε το παιδί σταδιακά να αναπτύξει υπεύθυνη στάση σε σχέση με τη μελέτη του.

    ΠΗΓΗ: http://parentbook.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες και θα δημοσιευτεί αφού εγκριθεί από τους διαχειριστές του ιστολογίου. Η επιφύλαξη αυτή κρίνεται απαραίτητη μιας και το παρόν ιστολόγιο διαβάζεται και από μαθητές δημοτικού.

 
Copyright 2011