RSS
Καλωσήλθατε στην ηλεκτρονική εφημερίδα του 26ου και 29ου Δ.Σ. Αχαρνών

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Είσαι Ρομαντικός;


Αυτή την εβδομάδα ακούμε μουσική από τη Ρομαντική περίοδο μέχρι και τον 20ό αιώνα.
Από τα τέλη του 19ου αιώνα, η μουσική αρχίζει ν’αλλάζει σιγά-σιγά. Οι συνθέτες απελευθέρωνουν τα συναισθήματά τους και εκφράζουν τον πόνο, την αγάπη, την χαρά...
Πολλές από τις όπερες της εποχής παίζονται μέχρι σήμερα. Άκουσε εδώ το Γούντυ τον τρυποκάρυδο σε ένα απόσπασμα από τον Κουρέα της Σεβίλλης του Ροσίνι!
Αυτή την περίοδο ανθεί και η προγραμματική μουσική, ένα είδος περιγραφικής μουσικής. Ο συνθέτης έχει στο μυαλό του μια ιστορία, μια “υπόθεση”, την οποία προσπαθεί να περιγράψει με τους ήχους. Ας ακούσουμε πως περιγράφει ο Σαιν-Σανς το Ενυδρείο στο Καρναβάλι των Ζώων κι ο Ντεμπισύ τη θάλασσα: Παιχνίδια των κυμάτων.
Τον 20ο αιώνα οι συνθέτες δε γράφουν μουσική μόνο για τα γνωστά όργανα της ορχήστρας. Τους τρώει περιέργεια ν’ανακαλύψουν νέα ηχοχρώματα! Προσθέτουν στη μουσική τους ήχους που δε φαντάζεται κανείς! Για παράδειγμα, ο Leroy Anderson γράφει μουσική για ορχήστρα και... γραφομηχανή!

Playlist Από το Ρομαντισμό στον 20ό αιώνα...

1 σχόλια:

Μάνθος Πατρινόπουλος είπε...

Τι σχόλιο να αφήσουμε; Εκπληκτικό.
Αύριο στο διάλειμμα θα έχουμε την εκτέλεση του Κουρέα της Σεβίλλης από τον Γούντυ τον τρυποκάρυδο.

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες και θα δημοσιευτεί αφού εγκριθεί από τους διαχειριστές του ιστολογίου. Η επιφύλαξη αυτή κρίνεται απαραίτητη μιας και το παρόν ιστολόγιο διαβάζεται και από μαθητές δημοτικού.

 
Copyright 2011