RSS
Καλωσήλθατε στην ηλεκτρονική εφημερίδα του 26ου και 29ου Δ.Σ. Αχαρνών

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Επίσκεψη στο αγρόκτημα

Από την επίσκεψή μας στο κοντινό αγρόκτημα. Μια εικόνα χίλιες λέξεις!



Τα ζώα του αγροκτήματος:

 
Κότες, κοκόρια και χήνες.
  
 
Κουνελάκια και τα μόλις μιας μέρας μωρά τους!

 
Κατσίκες και πρόβατα!

Η ξενάγησή μας στο αγρόκτημα ξεκίνησε από την έκταση με τις φυστικιές Αιγίνης. Μάθαμε ότι υπάρχουν θηλυκές και αρσενικές φυστικιές. Από τις θηλυκές παίρνουμε τον καρπό και οι αρσενικές που φυτεύονται ανάμεσα στις θηλυκές έχουν τα άνθη και με την βοήθεια των μελισσών γίνεται η επικονίαση και έτσι δένει ο καρπός πάνω στα θηλυκά δέντρα. 

 
Αρσενική φυστικιά και τα άνθη της

Τελάρο με κηρήθρα και μέλι 

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το σημείο που είναι τα μαντριά με τα ζώα. Μάθαμε για την φροντίδα τους και είδαμε τη διαδικασία του αρμέγματος.

Ο έμπειρος κτηνοτρόφος μας εξήγησε ότι τα ζώα δεν πονούν κατά το άρμεγμα όταν το κάνει κάποιος που γνωρίζει τη σωστή τεχνική.
Φρέσκο γαλατάκι!

Με τα μικρά αρνάκια!


Μάθαμε πως να ξεχωρίζουμε το χαμομήλι από τις μικρές μαργαρίτες, για τις θεραπευτικές ιδιότητες του και ποιος είναι ο σωστός τρόπος να συλλέγεις τα άνθη του για να τα αποξηράνεις. 

Στη συνέχεια κολατσίσαμε, γιατί η φύση μας άνοιξε την όρεξη και οι ιδιοκτήτες του κτήματος μας επέτρεψαν να παίξουμε με μπάλες περιμένοντας να δούμε τη διαδικασία παραγωγής τυριού.

Παίζοντας βόλεϋ με φιλέ τα ποτιστικά!

Οι φυστικιές γίνανε τέρματα ποδοσφαίρου


Φτιάχνοντας τυρί από το γάλα που πήραμε από το άρμεγμα

 
Το θερμόμετρο για να ελέγχουμε τη θερμοκρασία του γάλακτος και χυμό λεμονιού για να "κόψει" το γάλα και να γίνει τυρί! 


Έτοιμο το τυρί μας!

Και βέβαια τιμήσαμε το τυράκι που μας προσέφεραν!

Φύγαμε από το αγρόκτημα γεμάτοι χρώματα, αρώματα, ήχους, γεύσεις και μυρωδιές της φύσης. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που πλημμύρισε τις αισθήσεις μας και άνοιξε τους ορίζοντές μας στη μάθηση!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες και θα δημοσιευτεί αφού εγκριθεί από τους διαχειριστές του ιστολογίου. Η επιφύλαξη αυτή κρίνεται απαραίτητη μιας και το παρόν ιστολόγιο διαβάζεται και από μαθητές δημοτικού.

 
Copyright 2011